Een diepgaande kijk op organisatieontwikkeling: Innovatieve transformatie bij ASML

Leiders gericht op duurzame groei en vernieuwing moeten verder kijken dan traditionele ontwikkelingsmethoden. Yvonne van Kaathoven van DailyLean en ik leidden op een regenachtige lentedag een baanbrekende sessie bij ASML. Erik Stultjens en Marielle Boelhouwers van Wey Strategie Realisatie maakten dit mogelijk. Onze aanpak brak met conventies en gaf een nieuwe kijk op transformatie.

Traditionele methoden versus transformatieve aanpak

Veel bedrijven gebruiken bekende strategieën zoals workshops en data-analyse. Deze richten zich op onmiddellijke uitdagingen. Bij ASML kozen we echter voor organisatieopstellingen. Deze methode duikt dieper in de dynamieken van de organisatie. Het biedt niet alleen huidige oplossingen, maar bereidt de organisatie ook voor op toekomstige uitdagingen.

De kracht van organisatieopstellingen

Samen met Paul Enders van ASML en 16 deelnemers onderzochten we de kernuitdagingen van het ASML-ecosysteem. We wezen rollen toe en simuleerden scenario’s. Zo ontdekten we niet alleen bestaande patronen maar ook toekomstige oplossingen. Deze methode kijkt verder dan traditionele veranderingen. Het focust op lange termijn en heroverweegt de organisatiecultuur, missie en visie.

Strategische transformatie voor toekomstige groei

Onze sessie bij ASML toonde het belang van transformatieve methoden aan. Deze gaan verder dan dagelijkse operaties en richten zich op diepgaande vernieuwing. Dit is essentieel voor leiders die hun organisatie willen voorbereiden op toekomstige groei en innovatie. Door de deelnemers te betrekken bij het creëren van een toekomstvisie, legden we een basis voor blijvende verandering.

Conclusie: Kiezen voor langetermijnsucces

De sessie bij ASML benadrukte het belang van nieuwe benaderingen zoals organisatieopstellingen. Deze kunnen cruciaal zijn voor het onthullen van diepe dynamieken en het stimuleren van strategische inzichten. De uiteindelijke effecten en toepassingen moeten nog worden vastgesteld. Echter, de ervaring biedt een waardevolle basis voor toekomstige strategieën. Het blijft afwachten hoe deze inzichten zich vertalen naar langdurige veranderingen. Toch wijzen de betrokkenheid en reacties van de deelnemers op een veelbelovende richting voor verdere ontwikkeling.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!